KÖY YAŞAMI

Köseler köyünün geçim kaynakları,tarım ve hayvancılıktır.Bu nedenle köylülerinde yaşam felsefeside bunların üzerine kuruludur.

Türkiyedeki bütün çiftçi kesimini etkileyen soyların genişledikçe toppraklarında bölünmesi,siyasetçilerin köy halkının sorunlarını incelememesi,devletin çiftçiye yönelik ekonomik desteğinin yetersizliği gibi sorunlar köseler halkını etkilemiştir.Ancak köylülerin yardımlaşmacı ruhu ve bütünlük içersinde hareket edebilme anlayışları bu sorunlarada karşı koyabilmelerini kolaylaştırmıştır. Köseler köyü halkının tarım ürünü olarak en çok ürettikleri arpa,buğday,nohut,haşhaş az da olsa fiğ bitkisidir.

Çiftçiler için eylül ve ekim dönemleri tarlanın ekim için hazırlanma zamanıdır.Ekim-kasım-aralık dönemi tohum atma dönemidir.Şubat-mart dönemi ürünlerin filizlenmesi ve bahar gübresi atım dönemidir.(Bahar gübresi ürünlerin gelişmesinde yardımcı olur)Nisan ayında ürünlerin gelişme ve boyatma dönemi olduğu için yabancı otların gelişimi engellememesi için yabancı ot zehiri atılır.Nohut ekim zamanı nisan ve mayıs ortasına kadar devam eder.Haziran-temmuz ayları arpa-buğday,haşhaş hasat dönemidir.Temmuz sonu ağustos ayının başlarında ise nohut hasatı yapılır.Bu süreç her yıl devam eder. Çiftçiler 12 ay boyunca zahmetli ve zor iş temposuyla çalışmaktadır.Bu sert yaşam tarzı köylünün mizaçına da işlemiştir.Ama köyde sevgi,saygı,yardımlaşma,güven gibi kaybolmaya yüz tutmuş erdemler köylerde hala unutulmamıştır.Köylüler başlarına gelen her zor durumda çaresini yardımlaşma yoluyla aramıştır.

 

Köylü olmak ve köyde yaşamak bazı cahil düşünceleri aksine bir ayrıcalıktır.

Ana sayfa>>
1