. GENEL BİLGİLER

Köseler Köyü Uşak İli’nin Ulubey İlçesi’ne bağlı şirin ve mütevazı bir Anadolu köyüdür.

.USAK İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Uşak Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde yer alır. Ulubey, eşme, banaz, karahallı ve sivslı ilçeleridir. Yüzölçümü 534 km olup denizden yüksekliği 919 m’dir. Ege Bölgesiyle iç anadolu bölgesinin geçit yeri olan uşak’ta yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır.

Genel ekonomik yapısına bakıldığında ise tarım, ticaret, sanayi ve hayvancılık ön plana çıkmaktadır. Uşaklı işadamları özellikle deri ve sanayinde çok büyük başarılara imza atmışlardır. Hali hazırda iç piyasada tüketilen zig derinin %60’ı, gazlıbezin %85’i, peluş battaniyenin %60’ı Uşakta üretilmektedir. Uşak bu yöndeki üretimiyle Türkiye ekonomisinde büyük bir yer kaplamaktadır.

Ayrıca dünyanın eşsiz hazinelerinden olan Karun hazineleri Uşak Müzesi’nde sergilenmektedir.

.ULUBEY İLÇESİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

İl merkezine uzaklığı 30 km olup, yüzölçümü 798 km2 dir. Denizden yüksekliği 755 m’dir. İlçeye bağlı 27 kasaba ve köy bulunmaktadır. İlçenin geçim kaynağını tarım,hayvancılık ve ticaret oluşturmaktadır.

. KÖSELER KÖYÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Köseler Köyü hakkında yazılı kaynakların bulunamaması nedeni ile köy hakkındaki bilgiler köydeki yaşayanlardan öğrenilmiştir.

Köyün kuruluşu tarihi 500 sene öncesine dayanmaktadır. Köylünün ne zaman ve nereden buraya geldiği bilinmemektedir. Köyün ilçe merkezine uzaklığı 9 km’dir. Köseler Köyü’ne 1 km uzaklıkta olan Sevindikler Mahallesi vardır. 2000 yılında yapılan genel nüfus sayımında 326 kişi olan köyümüz 1990’da 379, 1980’de 389, 1970’de ise 447 kişi idi. Görüldüğü gibi köy nüfusunda giderek bir azalma görülmektedir. Bunun nedeni gurbetçilik, göç ve okuyanların köyden ayrılmasıdır.

Köydeki evler taş, tuğla ve kerpiçten yapılmıştır. Köydeki ilkokul 1992-93 eğitim öğretim yılında taşımalı sisteme geçmiştir.

Köyün idari işleri muhtar Hasan Hüseyin KIRAN’ın vefatından sonra yapılan seçimle Ramazan DOĞU muhtarlığa seçilmiştir.

Köyde bir köy kahvesi ve cami bulunmaktadır. 1990 yılında yapılan artezyen çalışmalarıyla Köseler ve Sevindikler’in su ihtiyacı ancak sağlanabilmektedir. Daha önceleri ise köyün meydanında bulunan çeşmelerden karşılanmaktaydı; ancak onlarında kurumasıyla halk ilçeden tankerlerle suyunu temin etmekteydi.

Köye 1992 yılında otomatik telefon hattı yapılmasıyla her evde telefon bulunmaktadır. Kanalizasyon çalışmaları halen devam etmektedir.

Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım ürünlerinden en çok arpa, buğday, haşhaş ve nohut yetiştirilir. Hayvancılık ise genel olarak büyük baş hayvan yetiştirimi üzerinedir. Ayrıca azda olsa sulu tarımda yapılmaktadır. Bu tarım şeklinin az oluşunun nedeni köyün yakınından geçen Yavu Çayı’nın sularına Uşak’taki deri sanayinin ve çeşitli fabrikaların atık sularının boşaltılmasıdır ve bu durum hem doğaya hem de çiftçiye büyük zarar vermektedir.

Ayrıca köyümüz Örnek Köy projesi kapsamındadır. Tema Vakfı çevre kirliliğinin önlenmesi ve ağaçlandırma çalışmalarında köye destek vermiştir.

 Rahmetli Hasan Hüseyin KIRAN hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın>>

Ana sayfa>>>
1